katwijk

Affiche van de in 1902 in Katwijk gehouden Visscherij- en schilderijententoonstelling. “Zondags gesloten”, dat spreekt.  Ontwerper was G.M. Morgenstjerne Munthe, die ook volop in Noordwijk actief was  – hij woonde er zelfs een tijdje. Maar zo’n schitterend affiche heeft hij voor een Noordwijks evenement nooit gemaakt. Helaas. Waarschijnlijk werd zo’n visscherij- en schilderijententoonstelling in die dagen in Noordwijk ook niet gehouden. Katwijk was kunstzinniger wat dat betreft, zij het dat het vaak vreemde koloniën schilders waren die er neerstreken.

katwijk2

Eén van die schilders was Jan Toorop. Hij maakte – iets eerder, in 1900 – bovenstaand affiche voor de Katwijks Vereeniging ter Bevordering van Vreemdelingenverkeer. Mocht er ook wezen.

In Noordwijk moesten ze het doen met onderstaande prent van Leon Senf. Niet slecht, maar toch.

katwijk3

De ‘Katwijkse’  affiches maken deel uit van de collectie van het Katwijks Museum.