frankcatz2

Een tijdje geleden schreef ik over de joodse familie Catz (vader, moeder en twee zonen) uit Rotterdam, die voor de oorlog Villa De Duintop bewoonde in Noordwijk aan Zee. Van daaruit vluchtten zij voor de Nazi’s. De ouders kwam om in Auschwitz, de jongens wisten te overleven en legden later getuigenis af van hun vlucht.

Ik kom nu hun broer Frank op het spoor, die voor de oorlog in een Zwitsers internaat verbleef en van daaruit een hele andere oorlogsgeschiedenis ontwikkelde. Frank was geboren in Rotterdam in 1919, kwam via het Nederlandse leger in Indië terecht en leed daar onder de Japanse bezetting. Na de oorlog terug in Nederland kreeg hij te horen wat zijn ouders en broers overkomen was. Hij emigreerde in 1948 naar de Verenigde Staten. Hij stierf in San Francisco in november 2005. Over zijn oorlogservaringen werd hij geïnterviewd door The United States Holocaust Memorial Museum, waar deze getuigenis ook wordt bewaard. Klik hier voor dat interview.