douwes 1

In 1925 hielden de gebroeders Douwes, eigenaren van een grote galerie in Amsterdam (tegenwoordig: Douwes Fine Art) een zomertentoonstelling in Noordwijk. De tentoonstelling vond plaats in of nabij Huis ter Duin, meer in het bijzonder in the adjacent coach house. Benieuwd waar of dat ‘coach house’ dan gestaan heeft. Een aanvullende aanwijzing: het zou gaan om “de Villa Sybilla aan de Zuidboulevard.” Wie weet waar of dat die Villa Sybilla stond?

Maar er is nogal wat verschil tussen een ‘coachhouse’ (lees: koetshuis) en een villa. Een koetshuis op het terrein van Huis ter Duin zou de latere garage – hier omcirceld – geweest kunnen zijn?

douwes 3

Het plaatje dat op de site van Douwes staat, is niet heel erg precies. Wat daarin Huis ter Duin moet voorstellen, lijkt er in genen dele op. Een exemplaar van de  catalogus van die zomertentoonstelling  bevindt zich in de collectie van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Moet ik gauw eens een keer naartoe.

Het plaatje dat op de site van Douwes staat, is niet heel erg precies. Ik heb het wel eens eerder laten zien. Wat daarin Huis ter Duin moet voorstellen, lijkt er in genen dele op. Een exemplaar van de  catalogus van die zomertentoonstelling  bevindt zich in de collectie van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie. Moet ik gauw eens een keer naartoe.