mijn1

Het is om verschillende redenen een curieus bericht, dat op 5 augustus 1944 uitging vanwege NSB-burgemeester Musegaas:

  1. Allereerst lijkt het nogal vanzelfsprekend om te melden dat een mijnenveld levensgevaar betekent.
  2. Verder heeft de Duitse Wehrmacht blijkbaar het voornemen om het mijnenveld met mijnen te beleggen. Dat is al even vanzelfsprekend, want een mijnenveld zonder mijnen is geen mijnenveld natuurlijk.
  3. Tenslotte wordt gesteld dat op eenieder die het mijnenveld betreedt met scherp zal worden geschoten. Dat lijkt me in alle opzichten overbodig: a) niemand zal bij zijn volle verstand een mijnenveld betreden en b) als iemand dat toch doet, hoef je niet op hem of haar nog eens met scherp te gaan schieten. Die komt vanzelf wel aan zijn of haar einde.

Of er daadwerkelijk ooit iemand in Noordwijk in of na WO II door een mijn is omgekomen, is mij niet bekend. Ik weet ook niet hoeveel mijnenvelden er in Noordwijk lagen. Eén mijnenveld lag in ieder geval op het Palaceplein, ongeveer op de plek waar ooit het Hotel Oranje en de “Weissen Rössl” stonden:

mijn2