paard

Op 16 juni 1977 legde toenmalig burgemeester J. Bonnike de eerste steen van het appartementencomplex De Heemborgh. Ontworpen door het Architectenbureau Van den Broek en Bakema en gebouwd door de bouwmoloch Dura uit Rotterdam (het complex heette lange tijd het ‘Dura-complex’). In een monografietje over Jo van den Broek kom ik de volgende zinsnede tegen: Kenmerkend voor bureau Van den Broek & Bakema was de functionalistische architectuur, met eigentijdse constructiemethoden en moderne materialen als beton en glas en een treffende combinatie van grootschaligheid en menselijke maat.

Passen we dat toe op het Dura-complex dan komen we veel uit deze omschrijving tegen. Behalve dan wat mij betreft dat verhaal over ‘die treffende combinatie van grootschaligheid en menselijke maat.‘ Op die grootschaligheid valt niet veel af te dingen, maar die ‘menselijke maat’……………………….