linden

Sigarenbandje dat reclame maakte voor het eeuwfeest van de Badplaats Noordwijk. Het was gewikkeld om sigaren van ‘Elisabeth Bas’, een fameus sigarenmerk uit eerdere tijden. Het merk bestaat volgens mij niet meer. De sigaren werden gedistribueerd in dit soort doosjes:

bas

In mijn omgeving (vader, grootvader) werden Elisabeth Bas-sigaren lustig opgestookt. Het plaatje Elisabeth Bas was voor mij altijd intrigerend, want wie was die vrouw en waarom stond ze op zo’n doos? Ik had toen nog niet de mogelijkheid (of de speurzin) om dat allemaal te gaan uitzoeken. Internet en Wikipedia bestonden nog niet. Nu wel:

Elisabeth Jacobsdr Bas (1571 – 1649) was sinds 1627 de weduwe van Jochem Heijndricksz. Swartenhondt (1566-1627) en is bekend geworden door een naar haar vernoemd schilderij en sigarenmerk. Haar echtgenoot was kapitein bij de marine en een held sinds zijn tocht naar de kust van Noord-Afrika, waar hij slag leverde met de Barbarijnse zeerovers. Mogelijk begon Swartenhondt al in 1606 samen met zijn vrouw in Amsterdam een taveerne of logement, genaamd de Prins van Oranje. De vorige eigenaar was Jan Claesz. Spiegel. De herberg was gevestigd op de hoek van de Nes en de Pieter Jacobszstraat en werd goed bezocht door politici, kunstenaars en schrijvers. De herberg is ook gebruikt als de stad grond in de verkoop bracht. Na de dood van haar man zette Elisabeth Bas de zaken voort. Ze werd rijk en liet het aanzienlijke kapitaal van 28.000 gulden na. Het echtpaar had vijf kinderen. Vier van hen stierven eerder dan hun moeder. De oudste dochter, Maria, had drie kinderen toen zij in 1631 overleed. Elisabeth, als grootmoeder, nam de opvoeding over. Een van deze kleinkinderen, Maria Rey, gaf later opdracht aan Ferdinand Bol om een portret van haar te schilderen.

Een portretschilderij van Elisabeth Bas waarvan men aannam dat Rembrandt het geschilderd had, werd als ‘beeldmerk’ voor het sigarenmerk Elisabeth Bas gekozen. In 1911 begon men te twijfelen over de werkelijke maker van het schilderij. De Rembrandtkenner Abraham Bredius was van mening dat het moest worden toegeschreven aan Ferdinand Bol. De verzamelaar en kunsthistoricus Cornelis Hofstede de Groot (1836-1930) vond dat een absurd idee. Het meningsverschil tussen de twee mannen liep hoog op. Tegenwoordig wordt het schilderij inderdaad toegeschreven aan Rembrandts leerling Ferdinand Bol.