salman

Twee reclameuitingen van de firma Th.G. Salman, oftwel van de “Eerste Noordwijksche Limonadefabriek” (of er een tweede fabriek was, is niet bekend). Salman brouwde in een pand halverwege de Wilhelminastraat zowel limonades als ‘champagne pils’. Wat dat laatste precies behelsde, weet ik niet. Daarom maar te rade gegaan bij de Wikipedia:

Champagnepils is een limonadegazeuse ofwel een frisdrank. Deze priklimonade behoort tot de eerste gazeuses met een smaakje, en ze werd al rond 1900 gemaakt. De smaak van champagnepils heeft iets cola-achtigs. Omdat de kleur van het drankje bruin is, wordt het weleens cola van weleer genoemd. Een andere smaak waarmee het soms vergeleken wordt, is de traditionele Engelse frisdrank Dandelion and Burdock, gemaakt met een extract uit de wortels van paardenbloem en grote klit. Champagnepils heeft in ieder geval niets met champagne of pils van doen.

Tegenwoordig produceert de firma Raak nog een soortement van ‘champagnepils’. Bij De Sal hoef je niet meer aan te kloppen. Overigens vraag ik me af of beide reclames nu in zwart-wit zijn uitgevoerd, of dat ze van oorsprong in kleur werden gepubliceerd. In dat laatste geval moeten die kleurprenten legendarisch mooi zijn geweest.

pils