IMG_0006

Ergens eind Jaren Zestig begin Jaren Zeventig werd er in Vietnam nog volop gevochten. En al even volop kwamen de protesten tegen de bombardementen op Vietnam, Laos en Cambodja, tegen het corrupte regiem in Zuid-Vietnam. En vóór de machthebbers en strijders in Noord-Vietnam. In Noordwijk waren de keuzes ook al gemaakt bij een breed front van politieke partijen, kapelanen en dominees (affiche met dank aan Kenneth B.). Ik onderschreef die keuzes toen ook, maar ik weet niet of ik dat in retrospectief nog steeds zou doen.

De vraag is eigenlijk niet meer relevant. Want Vietnam is in 1976 één land geworden. In 1991 – ik trok als backpacker van Zuid- naar Noord-Vietnam) was die eenheid nog wel een beetje wankel, want de verschillen waren nog steeds groot.  Inmiddels is Vietnam redelijk salonfähig geworden en zelfs een aantrekkelijk vakantieland. Na 27 jaar ga ik weer terug om te kijken hoe de Vietnamese vlag (zie onder) er anno 2018 bij hangt.

vlag