albumTappenbeck

Dr. H. Soetbeer, afkomstig uit Berlin, verbleef in de zomer van 1901 in Huis ter Duin in Noordwijk. Hij maakte met een voor die tijd geweldige camera foto’s van Noordwijk en van de omgeving van Noordwijk. Glasheldere foto’s, waaraan niets mankeert. Ik kan wel enkele foto’s van zijn hand van Katwijk vinden, maar niet één van Noordwijk (terwijl die er wel moeten zijn).

De familie Tappenbeck, eigenaar van Huis ter Duin, kwam in het bezit van een hele collectie foto’s van Soetbeer. Er is ook een album in boekvorm van die collectie gemaakt, maar het album zelf is nergens meer te vinden (of wellicht toch bij het GON?). Anyhow, ik neem hieronder een foto van hem op, gemaakt in Katwijk. Al is het maar om te illustreren hoe mooi zijn foto’s waren. En dat hangende de verkrijgbaarheid van een ‘Noordwijkse’ foto van Soetbeer. Die moet wellicht nóg beter/mooier zijn.

soetbeer2