soraya

Prinses Soraya op het strand van Noordwijk in 1958. Samen met haar broer Bijan, die als een soortement van chaperon fungeerde en zijn zus zoveel mogelijk moest beschermen tegen al te opdringerige paparazzi. Soraya heette eigenlijk Soraya Esfandiary Bakhtiari. Ze leefde van 1932 tot 2001 en was van 1951 tot 1958 getrouwd met de Sjah van Iran, Mohammed Reza Pahlavi. Omdat het huwelijk kinderloos bleef en er toch een opvolger moest komen werd er gescheiden en hertrouwde de Sjah met Farah Dibah. Als de opvolging een ding was, was het een overbodig ding, want nog voordat ook maar één telg de Sjah kon opvolgen, was hij al verdreven door de Ayatollah’s, die hem niet meer pruimden.

Enfin. Soraya mocht zich na de scheiding nog wel “Hare keizerlijke hoogheid prinses Soraya van Iran” noemen, maar daar kocht ze weinig voor. Ze dook het jetset-leven in, vooral in Parijs, kwam af en toe naar Noordwijk op, genoot een niet erg grootse status als filmster en schreef een boek. Ze stierf in 2001 en werd begraven in München. Haar broer Bijan Esfandiary Bakhtiari, die door het keizerlijke hof in Teheran altijd als een oproerkraaier werd beschouwd, stierf een week na zijn zus en werd eveneens in München begraven.

So far: wat aanvankelijk leek op een sprookjesachtig leven, eindigde toch een beetje grijs en miezerig. Ongeveer zoals het weer in Noordwijk op de dag dat bovenstaande foto genomen werd. Hoe het anders had kunnen zijn, laat onderstaande foto zien.

soraya2