maria1

Een wat mij betreft onbekende foto van de Villa Maria aan de Beethovenweg in Noordwijk aan Zee. Hier verbleef de Amerikaanse danspionierster Isadora Duncan in de zomer van 1906 om er in alle rust en teruggetrokkenheid een kind te baren, haar dochter Deirdre. Dat ‘teruggetrokkene’ viel niet mee, want de paparazzi stonden haar vaak beneden aan het duin op de Beethovenweg op te wachten. Ze huurde de villa via Klaas de Bes, zoveel weten we intussen wel. En ook dat er niet hoog werd opgegeven van de medicinale kunsten van dokter Hadriaan van Nes, die door een aanwezige vriendin van Duncan (Kathleen Bruce, de eega van poolreiziger Robert Scott) van ‘slagerspraktijken’ werd beschuldigd. Dat laatste zal wel schromelijk overdreven zijn. Het was een lange en complexe bevalling, daar kon Van Nes natuurlijk ook niks aan doen.