vet1

Als je op een vet-arm dieetstond, moest je niet bij slager Van den Berg op het Lindenplein wezen. Als je zijn advertentie leest in de Leidsche Courant van 8 mei 1926, krijg je de indruk dat hij alléén maar vettigheid verkocht. Maar toch. Volgens het Voedingscentrum leidt vet eten niet per definitie tot overgewicht. Het gaat erom hoeveel energie de dagelijkse voeding levert en of de energie-inname en het energieverbruik in evenwicht zijn.

We zullen maar aannemen dat de gemiddelde burger in 1926 veel energie verbruikte: men verrichtte relatief veel fysieke arbeid en kon niet terugvallen op allerhande machinale, arbo-vriendelijke hulpmiddelen. Dan kwam een pondje vette varkenslappen voor de somma van 55 cent eigenlijk wel van pas.

Wat we tegenwoordig weten en Van den Berg niet wist was dat al die dierlijke vetten die hij in de aanbieding had allemaal verzadigde vetten waren. Bij noeste arbeid misschien niet direct vertaalbaar in overgewicht, maar wel in hart- en vaatziekten. Tja.