cassirrere

De Berlijnse kunsthandelaar Paul Cassirer had zich in 1906 een zomerhuis laten bouwen aan de nog niet gereed zijnde Noordbouloevard van Noordwijk. Het huis zou later door het leven gaan als ‘Casa Mare’ en is inmiddels verdwenen. In dat huis liet Cassirer zich in 1911, bij gelegenheid van zijn 40e  verjaardag in olieverf vereeuwigen door de Duitse schilder Leopold von Kalckreuth. Hoe ik dat weet? Gelezen in een boek over de Cassirers van Sigrid Bauschinger:  „Die Cassirers: Unternehmer, Kunsthändler, Philosophen”:

Das Bild Pauls von Leopold von Kalckreuth  aus dem Jahr 1911, als Paul 40 Jahre alt wurde, ist  erhalten und ein Gegenstück zu dem Slevogt-Porträt seines Onkels Max. Es entstand im Sommer in Cassirers Haus in Noordwijk und zeigt den Kunsthändler und Verleger in lockerer Haltung, die Rechte in der Hosentasche, die Zigarettenspitze in der Linken, bei blühendem Aussehen, ebenfalls voller Selbstsicherheit, aber gleichzeitig mit einem leicht skeptischen Ausdruck

Van het bedoelde huis van Cassirer bestaat nog een mooie, ingekleurde foto (het huis links):

casss