anna

Ik ben deze prachtige kalender nergens anders tegengekomen dan in het Rotterdams Gemeente-archief. Een schitterend stuk, dat onverwijld natuurlijk ook aan de wand had mogen hangen in Museum Oud-Noordwijk. Maar daarhangt het volgens mij niet. Het hangt misschien wel nergens meer in Noordwijk. Hoe het – bij Jove – in Rotterdam verzeild is geraakt, is ongetwijfeld een verhaal op zich. Maar ik ken het verhaal niet.

Intrigerend is natuurlijk ook de afgebeelde dame: wie was zij? De vrouw of dochter van W.A. Blokhuis, eigenaar van de stoomfabriek? Heette zij Anna? Wouter Andries Blokhuis was getrouwd met Gezina Moll en ze hadden samen 5 zonen en één dochter, de jongste van het stel. Maar zij heette Maria Anna Cornelia en dat is maar een klein beetje ‘Anna.’ Maar zij was geboren in Noordwijk in 1898, 16 jaar na het verschijnen van deze kalender. Zij stierf in 1990 in Hoorn. We moeten op zoek naar een andere Anna.