voorstraat

Het bijschrift bij de beide foto’s uit het Regionaal Archief voor Leiden en Omstreken vermeldt abusievelijk dat de afgebeelde uitspanning Het Wapen van Holland betreft, maar echte Noordwijkers weten wel beter.  De tent heette “Het Hof van Holland” en dat klinkt al wat vriendelijker, in ieder geval ontwapenenderderder.

De beide foto’s  zijn volgens mij door dezelfde fotograaf genomen op bijna hetzelfde tijdstip. Bij de ene hoefde hij alleen maar een stukje door te lopen en zich om te draaien en bij de ander ook. Dat tijdstip zal ergens aan het einde van de zomer gelegen hebben / begin van de herfst: er liggen al bladeren op de grond.

Op de bovenste foto staan mensen op het terras, die op de onderste foto weer snel naar binnen zijn gegaan. Of andersom: ze kwamen – nieuwsgierig geworden door de escapades van de fotograaf – juist snel naar buiten om voor de eeuwigheid te worden vastgelegd en opgenomen te worden in de sacrosancte omgeving van BLOGnoordwijk.