Hogeweg1

Beeld van de Woensdagse Watering met daarnaast de Hogeweg richting Voorstraat. Het bijschrift bij deze foto van Erfgoed Leiden vermeldt als datering het jaar 1919. Dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Het zou betekenen dat de elektrische tram heelhuids over dat wankele bruggetje gereden moet hebben. Dat was ‘m nooit gelukt. Zelfs de stoomtram zou het volgens mij niet gehaald hebben.

Terugrekenend zou dat moeten betekenen dat het bruggetje (en dus ook de foto) dateert van vóór 1885, het jaar dat de stoomtram voor het eerst naar Noordwijk reed.

hogeweg2

NOTA BENE Met dank aan Ron: de brug was toch stevig genoeg 🙂

brug1

Nog niet zo lang geleden was er sprake van het herstellen van de brug – de Sint Jeroensbrug – in de oorspronkelijke staat. Dat had er dan uit moeten gaan zien als op onderstaande tekening, maar het benodigde budget van 5 ton ging de gemeente een beetje boven het hoofd en het budget:

brugggg