wildpret

Eind oktober 1899 gingen er drie pakketten onderweg van Noordwijk naar Linz. Wat er in die pakketten zat of van wie de hele zending afkomstig was laat zich uit deze stukken niet aflezen. Wel de geadresseerde: ene Isidor Schoppen in Linz aan de Donau. Uit de adressering blijkt ook nog dat Schoppen ‘K.u.K. Hoflieferant’ was. “Kaiserlich und königlich hofleverancier” dus. Dat hof was dat van het opperhoofd van de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije, Franz Jozef I, Keizer van Oostenrijk en Koning van Hongarije.

Isidor Schoppen is nog een bijzonder geval: hij leefde van 1845 tot 1897, dus toen het hele pakket in Linz werd afgeleverd, was Isidor al twee jaar dood. Vermoedelijk was zijn handel voort gezet onder dezelfde naam of men wist in Noordwijk niet van Isidor’s heengaan. Hij was in ieder geval ‘Samen- und Wildprethändler’ en dat is ook een curieuze combinatie: hij handelde in zaden en in wild (althans van dat hele ‘Wildpret’ kan ik niks anders maken dan dat: ‘wild’).

De stempels zijn ook mooi: een stempel van Noordwijk en een bijzonder, maar helaas onleesbaar stempel van Amsterdam. Verder natuurlijk ook eentje van Linz, waar het pakket aankwam en daartussen: Emmerich (waar het pakket voor het eerst de grens overging en dan: “K.B. Bahnpost.” Dat stond voor “Königliche. Bayerische Bahnpost.” Beieren maakte toentertijd als koninkrijk deel uit van het Duitse keizerrijk (ook een soort van Dubbelmonarchie dus), had zijn eigen posterijen en deed veel van de sortering en bestempeling af in een rijdende trein. Dat gebeurde in Nederland en elders overigens ook.