alpha

De Alpha Xi Delta Sorority is een soortement van vrouwelijke studentenvereniging in de Verenigde Staten, die alles bij elkaar opgeteld zo’n 175000 leden kent. Niet niks. In 1946 deed de club mee aan het ‘American Relief for Holland Programma’, ook wel genaamd: “The Queen Wilhelmina Fund for Relief of the Netherlands and Overseas territory.”

Het hulpfonds mikte vooral op het zenden van kleding, voedsel en medicijnen voor de arme sloebers in Nederland, die nog lagen bij te komen van de Tweede Wereldoorlog.  Een soortement van Marshallplan voor de kleine man en vrouw. Bovenstaande brief duik ik op uit de FDR-archieven in Washington.  In die brief – aan de voormalige presidentsvrouw Eleanor Roosevelt – wordt gewag gemaakt van de verschillende vormen van adoptie van Nederlandse gemeenten door Amerikaanse gemeenten, verenigingen of andere instituten.

In dit geval ontving Noordwijk van haar ‘eigen’ adoptief-vereniging  Alpha Xi Delta Sorority een cheque van US$ 5000, niet niks in 1946. Curieus genoeg werd de cheque in ontvangst genomen door niemand minder dan J.B.V.M.J. van de Mortel, oud-burgemeester van Noordwijk en inmiddels Consul-Generaal in Chicago. Het zal misschien wel zo geweest zijn dat Van de Mortel zijn oude gemeente simpelweg het hulpprogramma had ingefrommeld (maar daar was natuurlijk niks mis mee).

mortel

Een verdere toelichting op het één en ander volgde enkele dagen later in de krant. Daarin werd ook meegedeeld dat de ‘contraprestatie’ in dit geval zou bestaan uit het zenden van 5000 tulpen. Voor iedere dollar één tulp.

xi

De meiden kwamen uiteindelijk in 1947 ook hoogstpersoonlijk naar Noordwijk:

Alpha1