groen1

De brief ging vanuit Groningen op 17 november 1856 naar Noordwijk, om precies te zijn naar  “De Heren P. Groenevelt en Zoon.” In die adressering school een zekere curiositeit, want Pieter Groenevelt was in 1856 al lang dood (hij stierf al in 1841). En toch ontbrak het die adressering niet aan enige logica.

Groenevelt was woonachtig op het landgoed Calorama en bestierde van daaruit een kwekerij annex handel in kruiden en medicinale planten. In 1833 nam hij zijn schoonzoon Jacob van Tricht als mede-firmant op in zijn bedrijf. Na de dood van zijn schoonvader runde Van Tricht het bedrijf tot 1875 toen hij de boel overdeed aan J. Everwijn. Het bedrijf bleef echter al die tijd gewoon “P. Groenevelt en Zoon” heten. Everwijn liet de dagelijkse leiding van het bedrijf aan zijn baas-knecht Dirk Lindhout. De Lindhouten namen allengs het bedrijf geheel en al over. Het bedrijf kwam ‘Groenevelt en Lindhout’ te heten. Het stopte in 1930 met de kruidenteelt en legde alle ziel en zaligheid in de bloembollenteelt. Dat ging door tot het einde van de 20e eeuw (bron: Ton Meijer: Straatnamenboek van Noordwijk). 

Bijzonder van deze brief is dat er de eerste Nederlandse postzegel op zat, die ooit verschenen is. Hij dateert van 1 januari 1852. In 1848 had het Hoofd der Posterijen een rapport opgesteld over het gebruik van postzegels. De invoering van de postzegel werd nog tijdens behandelen van de Postwet door de Tweede Kamer geregeld. Vanaf 1 januari 1852 konden in Nederland postzegels worden gebruikt. De eerste Nederlandse postzegel toont koning Willem III en profile, met de tariefaanduiding en het woord Postzegel. Het ontwerp was van de Amsterdamse kunstenaar Johann Wilhelm Kaiser. Naar zijn ontwerp werden drie platen vervaardigd – voor elk tarief één. De graveur was Jacob Wiener, die ook de platen voor de eerste Belgische postzegels had gemaakt. De postzegels werden gedrukt bij de Koninklijke Nederlandse Munt (voorheen ’s Rijks Munt) te Utrecht, op handgeschept papier. Ze waren ongetand. De tarieven waren: 5, 10, en 15 cent (bron: Wikipedia).