wijsmuller

We hebben hier al eerder een paar schildrijen, krijttekeningen etc. aan de hand gehad van Jan Hillebrand Wijsmuller. Juist ook beelden van Noordwijk, maar vrijwel altijd en uitsluitend van Noordwijk aan Zee. Nu is er eindelijk een werk van hem in de aanbieding onder de titel ‘Gezicht op Noordwijk Binnen.” ‘Eindelijk’, schrijf ik, want Jan Hillebrand vertikte het lange tijd om überhaupt naar Noordwijk Binnen te kijken. Hij zat er op zijn schilderskruk met de rug naar toe. Het zij hem vergeven met bovenstaand werk.

Nog even ter informatie (uit de Wikipedia):

Jan Hillebrand Wijsmuller (1855-1925) was een zoon van horlogemaker Abraham Jurriaan Machiel Wijsmuller en Maria Gesina Tierie in Amsterdam. Hij volgde de tekenklas bij Felix Meritis, onder Louis Koopman. Bij Felix Meritis leerde hij Nicolaas van der Waay kennen, met wie hij later, onder August Allebé, aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam studeerde en vervolgens enige tijd samen een atelier had. Hij vervolgde zijn studie aan de Academie in Den Haag en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. In 1883 won hij de Willink van Collenprijs, een prijs voor jonge schilders. De prijs werd in de jaren daarvoor gewonnen door zijn vrienden Van der Waaij en Ernst Witkamp. Wijsmuller was lid van de Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Hij vormde samen met Van der Waay, Witkamp, Carel Dake en een aantal anderen het Gezelschap M.A.B. (genoemd naar Michelangelo Buonarroti). Wijsmuller wordt gerekend tot de late Haagse school, hij schilderde vooral landschappen en stadsgezichten en aquarelleerde en etste ook. Wijsmuller overleed op 70-jarige leeftijd en werd begraven op Zorgvlied.