roeiriem1

In de nacht van 24 november 1919 voltrok zich voor de kust van Noordwijk een drama, dat nog lang in het dorp zou doorklinken, vooral ook in de boezem van de lokale afdeling van de noord- en Zuidhollandsche reddingsmaatschappij. De Katwijkse zeillogger de KW47 verkeerde in hoge nood. De Noordwijkse roeireddingsboot was relatief snel ter plekke, maar in de vliegende storm sloeg de boot om en raakten 3 Noordwijkse redders vermist: Hendrik Vink, Jan Cramer en Leendert Hellenberg kwamen bij de actie om het leven.

Het verhaal wordt hierboven nog eens na verteld. Het stond ook centraal in de tentoonstelling “De Redboot – Van Roeiriem tot Waterjet” die eind 2001 opende in Museum Noordwijk. Over de geschiedenis van het Noordwijkse redwezen, dat vaak heldhaftige vormen aan naam, maar soms ook met vreselijke dramatiek werd geconfronteerd. Overigens werden van de 13 opvarenden van de Katwijkse logger nog 8 man gered.

roeiriem2