IMG_0165

Ik weet niet meer wanneer Hotel Hollander is afgebroken. De foto is zo te zien gemaakt aan de vooravond van de barbaarse sloop. Vooral ‘barbaars’, omdat het gebouw iets eigens had (ook al waren er veel stijlelementen gejat van het aanpalende, door Henk Jesse gebouwde Pension Noordzee. Er zijn verhalen, die stellen dat in dat geval Jesse zelf de dief was van zijn eigen werk, maar zekerheid over zijn inbreng in Hollander is er niet echt).

Doet er niet zo veel meer toe. Het karaktervolle bouwwerk moest wijken voor een zielloze hoop beton. Kraak noch smaak. Los van alles had het natuurlijk helemaal nooit gesloopt mogen worden. Maar ja.

” Wat blijft keert nooit terug,” schreef de dichter Jan Eijkelboom. Dat is een waar woord, maar het biedt nauwelijks troost. De omgekeerde stelling is in ieder geval  niet juist: “Wat weg is, keert ooit terug.”  Helaas. Voor de troost doet ik er maar een suikerzakkie bij

zzsuiieeef