zzzzmarc

Het bijschrift bij deze foto van het Regionaal Archief Leiden luidt als volgt:

Braakman-foto uit het begin van deze eeuw van de bouw van de woning Wilhelminastraat 53 van Klaas Vegt. De vlag in top tijdens de bouw van het woonhuis Wilhel­mi­na­straat 53, later woonhuis, tevens kruidenierswinkel van Klaas Vegt. Verder zien we links op de achtergrond een gedeelte van de in 1922 gesloopte korenmolen “De Eendracht” op de hoek van de Wilhelminastraat en de Molenstraat. Rechts op de foto (aan de Sint Jeroensweg)  het woonhuis van het schoolhoofd van de daarachter liggende openbare school (school van meester Sanders). Later vestigde heilgymnast Jan Wassenaar zich in dat woonhuis. Thans is daar “De Wieken“.

Het Regionaal Archief dateert de foto ook nog op 1920.

Het is wat mij betreft de vraag of dit inderdaad ‘Wilhelminastraat 53’ is. Ik betwijfel het. Want wanneer je de molen ‘De Eendracht’ ziet in perspectief ten opzichte van de openbare school aan de Sint Jeroensweg, dan kan dit nooit de Wilhelminastraat wezen. Eerder zou je dan denken aan een pand aan de Marcellisstraat, mogelijk zelfs het pand op de hoek van Marcellisstraat en Sint Jeroensweg, waar later Van der Meer zijn groentewinkel had? Of bestaat het bouwsel in deze vorm al lang niet meer?