everwijn1

Twee foto’s uit de nagelaten collectie van baron H.M. Taets van Amerongen van Renswoude, de laatste bewoner van het landgoed Calorama aan de Gooweg in Noordwijk Binnen. Op de bovenste foto de familie  Everwijn, thee drinkend ergens in het park rond het landgoed. Op de onderste foto de rijk versierde duiventil op het landgoed met een houten brug over de vijver er naar toe. Beide foto’s dateren uit de periode 1870-180 en zijn daarmee misschien wel de oudste foto’s die ik van Noordwijk ken.

Beide foto’s behoren bij een prachtig – Franstalig – historisch artikel over het landgoed Calorama, van de hand van Ronald van Immerseel in nummer 118 van het tijdschrift “Maisons d’Hier et d’Aujourd’hui” (juni 1998). Het artikel verscheen ook in het Nederlands in het zusterblad “De Woonstede door de eeuwen heen” ( juni 1998, nr. 118). Maar die Nederlandse versie heb ik nog niet te pakken gekregen. Pas de problème, schreef hij monter.

Het artikel in de Franstalige versie is rijk geïllustreerd niet alleen met beelden, maar ook met een rijkdom aan historische gegevens. En niet alleen over Calorama, maar ‘en passant’ ook over Noordwijk. Mooi!

Voor een kort overzicht van de geschiedenis van Calorama: klik hier.

everwijn3