crama

Kanarieboekjes werden uitgegeven van midden jaren dertig tot eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Het waren minuscule zelfhulpboekjes (12½ bij 8½ cm) met titels als “Van Schuchterheid tot Zelfverzekerdheid”, “Gestroomlijnd Leven voor het Meisje in de Rijpingsjaren”, “De Kunst van telefoneren” en “Wat Jonggehuwden Moeten Weten.”

Eén van de boekjes was getiteld: “Zo Moeten Ouders met Kinderen Omgaan” en het was geschreven door G. Crama. “G. Crama?” Inderdaad: Gerard Crama (1914-1990), als hoofdonderwijzer jarenlang verbonden aan “De Witte School” aan de Van Panhuys. Crama werd ook wel ‘De Cram” genoemd.

Hij noemde zichzelf bij tijd en wijle ook “Amarco” (O Crama van achteren naar voren geschreven). Maar dan alleen in de hoedanigheid van goochelaar, ‘telepaath’ en ‘geheugenkunstenaar’, die ook nog eens kinderprogramma’s organiseerd.

crama2

(met dank aan Wim en DJ)