rem

Het roemruchte ‘REM-eiland’ voor de kust bij Noordwijk was de plek waar vandaan een aantal private ondernemers commerciële televisie ging bedrijven. Een bedreiging van de publieke omroep en dus tegen de zin van de gevestigde orde, lees het centrumrechtse Kabinet – Marijnen, dat werd gedomineerd door de confessionele partijen. Minister van Justitie Scholten en Minister Bot van Onderwijs, Kunsten en wetenschappen ontwierpen een anti-Rem wet en op basis daarvan werd het REM-eiland geënterd door een politiemacht en als uitzendstation opgeheven. Lees de geschiedenis van ‘de REM’ hier. In De Volkskrant van 11 juni 1964 tekende Opland bij die gelegenheid bovenstaande prent.

Overigens tekende het kabinet met dit alles voor zijn eigen ondergang. De VVD wenste uiteindelijke commerciële televisie wél toe te staan en begin 1965 viel het  kabinet dan ook te prooi aan de opgelopen spanningen. Het REM-eiland was intussen wel door de overheid genaast en uitgerust als meetstation van Rijkswaterstaat. Tegenwoordig doet het gevaarte dienst als restaurant in het Amsterdamse havengebied. De uitzendingen vanaf het REM-eiland kwamen uiteindelijk via de TROS toch in het publieke bestel terecht. Dat gold uiteindelijk ook voor de reclameboodschappen (via de STER). En helemaal uiteindelijk was er op enig moment ook gewone en legale commerciële omroep in Nederland, zij het niet vanuit ‘Studio Noordwijk.’