fou

Een kaart uit 1748 van “la Hollande et les Provinces Unies”. Uitgegeven door ene Le Rouge uit Parijs. Nederland heette toen officieel “Republiek der Verenigde Nederlanden”. Dat was tussen 1588 en 1795, toen de Nederlanden een soortement van confederatie of statenbond vormden met trekken van een defensieverbond en een douane-unie.

De kaart is in vele opzichten magnifiek, alleen al door het feit dat die een kwartslag gekanteld was. Op die manier kreeg het plaatje met de schepen tenminste ook een plek. En ook mooi vanwege dat de Noordzee nog  ‘Mer d’Allemagne’, oftewel de ‘Duitse Zee’ heette. Topografisch is er wel het één en ander bij op te merken. Weliswaar staat Noordwijk op Zee erop en ook Katwijk op Zee. Maar daar tussenin staat ook de oude Romeinse burcht Brittenburg, die volgens mij toen al onder het zand was weggespoeld, als die er al ooit geweest is.

En Noordwijk Binnen staat er helemaal niet op. Dat is het ergste.