dom1

Originele print van de Abdij van Leeuwenhorst uit 1733, opgenomen in een boek vol met potjeslatijn. Daaruit kan ik onder meer (en nog net) de volgende begrippen distilleren: “ad mille quingentos passus Nordvico distans” (op een afstand van 500 voetstappen van Noordwijk?) , “Dominium Boeckhorstianum” (de Heerlijkheid Boekhorst?) en “adjuces Dominio Alckemadiano” (gelegen naast de Heerlijkheid Alkemade?).  En ook nog: “Noortvicensi Ecclesiae subitum” (vallend onder de kerk van Noordwijk?).

Potjeslatijn dus allemaal. Doet me denken aan zogenaamd Latijnse strofen uit het gedicht “De Blijde Boodschap” van Gerard Reve:

decadentia, immorale, multi phyl ti corti rocci;

influenza filmi i cinema bestiale

contra sacrissima matrimoniacale

criminale atheistarum rerum novarum,

(et com spiritu tuo), cortomo:

nix aan de handa.