gejje

Het moet niet gekker gaan worden. De Hervormde Kerk in Noordwijk gaat nu jenever aanbieden aan degenen die bereid zijn om minimaal € 1250 te storten in het restauratiefonds voor de Oude Jeroen. De jenever wordt verpakt in een vorm, die we gewend zijn van de KLM-huisjes (die je alleen krijgt als je businessclass vliegt).  De Oude Jeroen als Heilig (KLM) Huisje met een stevige slok alcohol van binnen. Vroeger zou dat volgens mij in die kringen een onvermijdelijke hellevaart betekenen, maar de hervormden lijken wat katholieker geworden te zijn.

Jaren geleden was er ook sprake van een collecte voor de aanschaf van meubilair voor de Oude Jeroen. Twee leden van de hervormde gemeente waagden het om ook bij mijn grootvader te bedelen om een bijdrage. Grootvader meldde dat hij best bereid was om de beurs te trekken, maar dan wel op voorwaarde dat het Noordwijkse protestantisme de oude kerk onvoorwaardelijk terug zou geven aan de rechtmatige eigenaren, te weten alle Noordwijkse katholieken te samen. Grootvader was niet zo oud dattie het had mee gemaakt. Maar dat men de kerk in tijden van reformatie van de katholieken had gestolen, was voor grootvader nog steeds onverkwikkelijk. De hervormde collectanten kregen geen cent van hem.

Nu kan je voor € 1250 een porseleinen afgietsel van de kerk krijgen. Waarschijnlijk koop je er nog een businessclass-seat in de hemel gratis bij.