alberti

Op 26 juli 1962 vond op het gemeentelijk sportpark aan de Van Panhuys een voetbalwedstrijd plaats tussen een roedel Nederlandse artiesten en een versterkt Noordwijks politie-elftal. De recette was bestemd voor het Rode Kruis, dus de bedoelingen waren goed. Maar het weer werkte niet mee. Het hoosde die dag en pas tegen de avond was er gelegenheid een voetbalwedstrijd, annex waterballet op te voeren. Initiatiefnemers waren de Noordwijkse politieman Joop Huijbers en de ‘artiest’ Harry de Groot, dirigent en componist.

De wedstrijd zou eindigen in een enerverende eindstand van 5-5. De politionele doelpunten werden gemaakt door de agenten Akkerman (2x), Oldersma, Huurman en Wamelink. Aan artiestenzijde werd – ondanks een heldenrol van keeper Mertens – gescoord door Joop de Knegt (2x), Dick Doorn (2x) en Loek Lieveld. John de Mol (de vader van), Toby Rix en aanvoerder Willy Alberti strooiden met lepe voorzetten, maar misten zelf kans op kans.  De legendarische doelman Frans de Munck (die regelmatig in Noordwijk op vakantie was) fungeerde als grensrechter, maar kon het niet laten om in de tweede helft zelf onder de artiestenlat plaats te nemen (waar hij er toch nog twee om zijn oren kreeg). Orkestleider Harry de Groot was scheidsrechter en dat deed hij – naar verluidt – alleszins verdienstelijk, zij het niet geheel objectief.

Op de foto: een kijkje in de artiestenkleedkamer met in het midden aanvoerder Willy Alberti en vreemd genoeg (voor de kijkers links van hem) scheidsrechter (!) Harry de Groot. Achter hem grensrechter én doelman Frans de Munck.