146_001_weltevreden-hoek-rijswijk-noordwijk (1)

‘Noordwijk’ vroeger en nu. Vroeger:

  • Het kruispunt waarop in het oude Batavia de Noordwijk uitkwam op de Rijswijk.

In hedendaagse termen:

  • Het kruispunt in het moderne Jakarta waar de Jl. Ir. H. Juanda uitkomt op de Jl. Veteran

De verbinding tussen Noordwijk en Jakarta betreft – afgezien van vestigingen van Huize van Wely – vooral die oude naam ‘Noordwijk’ in Jakarta. Vernoemd naar een fort dat daar ooit gestaan moet hebben, maar ik weet niet waaraan het fort die naam ‘Noordwijk’ ontleende.

Er is voor wat betreft de bovenste twee ansichtkaarten nóg een verbinding: Dominicus van Konijnenburg, de jongste zoon  van Willem van Konijnenburg van het gelijknamige Noordwijkse badhotel, was jarenlang werkzaam bij Boekhandel Visser & Co, de uitgever van de beide kaarten.