portobello

De kaart van Huize Offem, uitgegeven door Adriaan Dorsman in Noordwijk, is nooit verzonden en misschien ook wel nooit verkocht. Hij is blijkbaar ook nooit ten prooi gevallen aan verzamelaars. Wél aan een Engelse handel in oude ansichten: de London Postcard Centre at 21 Kensington Park Road in Londen, ook wel de Bill Hopkins Collection genaamd. Bij laatstgenoemde de toevoeging dat het vlakbij Notting Hill Gate was en dat kan wel kloppen, want ik ben wel vaker in de contreien (vlakbij Portobello Road) geweest . Nu is er een mooie boekhandel gevestigd, annex literair agentschap: Lutyens & Rubinstein.luytebns

Maar vroeger was het hier allemaal anders. Bill Hopkins zelf (1928 –2011) moet een kleurrijk man zijn geweest. Journalist en schrijver, behorend tot de zgn. ‘Angry Young Man’, later coffeeshophouder op 21 Kensington Park Road (de shop heette “Zog” en trok alleen maar junks aan in plaats van de beoogde literaire elite van Londen). Bill was ook nog antiquair (met een paar eigen ‘stallen’ in de naburige Portobello Road). Hij verkocht ook ansichtkaarten en had volgens vele verzamelaars op internet de hatelijke gewoonte iedere ‘antieke kaart’ stevig te ‘vervuilen’ met vette rubberen stempels. ‘Verpersonaliseren’ noemde hij dat, maar het verklaart misschien ook wel waarom de bovenstaande kaart nog nooit is verkocht (nu ik alles weet van Bill, zou ik geneigd zijn om alleen nog maar kaarten met zijn stempel te sparen 🙂 )

bill

Zie ook deze necrologie over Bill.