607_001_kuenstler-ak-johan-georg-gerstenhauer-bauern-in-tracht-aus-katwijk

Johan Gerstenhauer wordt op 5 mei 1858 in Amsterdam geboren. Zijn vader Jan Wendel Gerstenhauer Zimmerman is schilder, tekenaar en lithograaf. Johan woont en werkt tot 1900 in Rotterdam, van 1900-1903 in Den Haag en daarna in Utrecht. Als kunstschilder krijgt hij weinig waardering, maar de prentbriefkaarten die aan het begin van deze eeuw van zijn werk gemaakt worden vinden gretig aftrek bij prentbriefkaartverzamelaars.

Gerstenhauer kwam door heel Nederland en legde prachtige menselijke taferelen vast van onder andere vissersmannen en –vrouwen in Scheveningen, Violendam, Spakenburg en Katwijk. Er zijn geen aanwijzingen dattie ooit ook in Noordwijk iets heeft gemaakt en dat is jammer. Want de aardigheid van zijn werk zit’m in het gegeven dattie bij voorkeur ook mensen in beeld bracht.

Wij moesten het in Noordwijk doen met de Berkemeijers, de Notebomen en de Klein von Diepolden, die wel veel beelden van het dorp maakten, maar daarop weinig mensen tevoorschijn toverden, op anderhalve portretstudie of schelpenvisser na.