cook

Cook Brummer op het strand van Noordwijk met enkele van zijn familieleden. Kort vóór de oorlog poseren ze losjes voor de lens van strandfotograaf Anthoon van Kampen, in Noordwijk bekend als “Toon Kiekie.” Als je een antwoord wilt op de vraag wie of dat ‘Cook Brummer’ was, helpt de Wikipedia je een eind op weg:

Constant Cornelis (Cook) Brummer (1900 – 1988) was tijdens de Tweede Wereld-oorlog directeur van de parfum- en geur- en smaakstoffenfabriek Polak & Schwarz. Omdat hij tientallen veelal joodse werknemers het leven redde wordt hij vergeleken met Oskar Schindler.  Voordat de arisering van bedrijven een aanvang nam, stelde de directie van P&S de niet-jood Brummer aan als directeur. Omdat de export wegviel en grondstoffen schaars werden, begon het bedrijf met de productie van surrogaatthee, -koffie en -suiker. Brummer liet identiteits-kaarten (de beruchte persoonsbewijzen) vervalsen en wijzigde op papier de functie van werknemers om ze onmisbaar voor het bedrijf te maken. Hij richtte mede een organisatie op die tijdens de hongerwinter voedsel verspreidde. Ook ging het bedrijf sterke drank stoken, waarmee de autoriteiten werden omgekocht. Brummer zou de executie van 200 mensen na een razzia hebben weten te voorkomen door kaas en jenever uit de delen. Brummer wist ook te voorkomen dat de familie Schwarz afgevoerd werd naar een vernietigingskamp. Na de oorlog nam Schwarz het bedrijf weer over.

Cook Brummer dus. Er is ook nog een andere site met informatie over hem en zijn heldendaden. Klik hier.