s1

“Vedertje Talisman” is een jongensboek uit 1925, geschreven door   Johannes Hendrik Been ( 1859-1930). Been was van oorsprong een leraar in Brille en voor zo ver ik kan nagaan is-tie ook altijd in Brielle gebleven. Wat hij met Noordwijk had, wet ik niet, maar hij liet er el ‘Vedertje Talisman’ spelen. Het boek gaat over ene  Hein Berdens. Als die  tijdens een strandwandeling een veertje vangt, spreekt hij de wens uit weer een jongen van 15 jaar te mogen zijn. Die wens gaat in vervulling, maar daarna raakt hij in een eindeloze serie verwikkelingen verzeild. Nou ja, voor wat het waard is.

Het boek is geïllustreerd met een aantal prachtige platen, waarvan ik er hier enkele uitlicht: het zijn platen die duidelijk in Noordwijk zijn gemaakt: we herkennen de vuurtoren, het strand, de Oude Zeeweg en de gemeentetoren van Binnen. De platen zijn van de hand van kunstschilder en illustrator Martinus Leonardus Middelhoek (1898-1989), die ook in Brielle woonde.