grum

De Grumman Tracker was een langeafstandspatrouillevliegtuig bestemd voor de onderzeebootopsporing en –bestrijding op de Noordzee en de Atlantische Oceaan (want ze konden ver komen).  Er bestonden verschillende versies van. Het type SA-2 was het meest gangbaar bij de Koninklijke Marine, die er in totaal zo’n 45 had rondvliegen, deels vanaf het vliegdekschip Karel Doorman, deels vanaf Vliegkamp Valkenburg.

Ze vlogen in mijn tijd vaak over Noordwijk en één exemplaar landde er zelfs, zij het niet omdat het zo hoorde. De Tracker 150 kreeg op 11 januari 1962 motorstoring tijdens een testvlucht van Schiphol naar het Vliegkamp Valkenburg na onderhoud; er volgde een mislukte noodlanding in een bollenveld bij Noordwijk, waarbij het toestel zwaar beschadigd raakte, waarna het ook moest worden afgeschreven. De Luitenant ter Zee Derde Klasse (wij bij de Landmacht hadden maar twéé Luitenantsklassen) Ruud Boon van Ostade en de Sergeant Vlieger Matthee bleven gelukkig ongedeerd.

Er bestaat nog een Grumman Tracker in het Aviodrome in Lelystad, gek genoeg in de kleuren van de KLM gespoten, wat historisch gezien bijna hilarisch is, want als passagierstoestel heeft het ding nooit gediend. Vermoedelijk was het een toestel, waarmee studenten-vliegtuigonderhoud aan het ROC-Amsterdam (zie de stickers op het toestel) ervaring konden opdoen voor een toekomstige carrière bij de KLM.

grum2