fnv

“Sterk met Elkaar” heet het boekje over 100 jaar vakbonden in Noordwijk. Geschreven door Jeroen Verhoog en Judit Floor in opdracht van de FNV-afdeling Noordwijk. Ik kende het nog niet. Mooie verhalen over de opkomst van de vakbeweging in een van oorsprong oerconservatief dorp met veel arremoei. Alles wat naar vakbonden rook, was verdacht, zeker wanneer die bonden een algemene of sociaaldemocratische achtergrond hadden.

Mijn grootvader die met zijn oudere broer op enigerlei wijze betrokken was bij de oprichting van de Bloemist Werkliedenbond “Door Eenheid Verbonden”, werd door de lokale katholieke zielenherders prompt geëxcommuniceerd (ondanks het feit dat latere lokale prelaten het hebben proberen bij te leggen is opa nooit meer ter communie gegaan. Hij ging nog wel naar de kerk, maar zat altijd op de achterste bank en was het eerste weg. En op zijn sterfbed weigerde hij met zijn laatste krachten en onbevreesd voor het hellevuur de HH Sacramenten. Koppig tot in de dood).

Zie ook een eerder blog.