brake

Onlangs verscheen een boek van de hand van Jan Willem van den Braak over een bijna-naamgenoot van hem, Jan-Willem ter Braak. “Spion tegen Churchill” heet het boek en in dat boek wordt het verhaal verteld van ene Engelbertus Fukken uit Noordwijk die in de oorlog met een speciale opdracht naar Engeland reisde om de Britse minister-president Churchill de das om te doen. Hij faalde daarin jammerlijk en hij pleegde waarschijnlijk zelfmoord in een kelder in Cambridge.

Dat verhaal van die Engelbertus Fukken uit Noordwijk heb ik hier kort al eerder verteld. In de nieuwe Blauwdotter bespreekt Willem Baalbergen het boek, dat hij terecht aan iedere Noordwijker ter lezing aanbeveelt.

Toevallig – of niet – verscheen gisteren op de site van de NOS bovenstaand bericht. Engelbertus lag jarenlang anoniem begraven op een kerkhof in het plaatsje Great Shelford in een graf dat slechts genummerd was. Nu heeft hij – dankzij de inspanningen van zijn nazaten –  alsnog zijn naam teruggekregen.

De BBC kwam gisteren met hetzelfde bericht op haar website:

bbc

Op de Engelstalige Wikipedia is een speciaal lemma aan Engelbertus gewijd, die het hele verhaal vertelt. De plaats waar Engelbertus begraven is ligt niet ver onder Cambridge op vrijwel dezelfde hoogte als dat Noordwijk van zijn jeugd. Als ik in de buurt ben, zal ik een bloemetje op zijn graf leggen.

bloem