RAADHUIS2

In 1880 liet de familie Gevers aan de Gooweg richting Noordwijkerhout een kasteel bouwen, dat de naam ‘kasteel’ blijkbaar niet mocht dragen, want het kwam “Huize Leeuwenhorst” te heten. Het zou zijn gebouwd naar een ontwerp van de Leidse architect W.C. Mulder. Het huis sneefde toen de Duitse bezetter in 1943 op het idee kwam om de boel te slopen ten behoeve van een tankgracht, die uitgerekend op die plek was gepland.

In 1887 liet de gemeente Noordwijk een nieuw raadhuis bouwen door de van oorsprong Friese architect Nicolaas Molenaar (die overigens ook de Roomsch-Katholieke Kerk van Noordwijk Binnen heeft gebouwd).

Beide gebouwen zouden niet zo heel veel met elkaar te maken hebben gehad, ware het niet dat ze op verschillende punten nogal wat overeenkomsten vertonen. Beiden werden gebouwd in een neo-renaissance stijl (Hollandsche variant) en los van de gemeenschappelijke sfeer die beide gebouwen uitademen zijn er ook in de detailvoering nogal wat overeenkomsten.

Ik noem alleen maar de twee bouwlagen en de zolderverdieping, de ronde hoektoren en een licht uitgebouwd deel met trapgevel. De gehoekte spits op de toren, de uitgemetselde plint, het afgeknotte schilddak, de bakstenen bekleding met cordonlijsten en speklagen, vensters uitgevoerd met kruiskozijn onder gemetselde rond- en korfbogen, de afgedekte trapgevel. Als je lang genoeg blijft kijken en vergelijken kom je nog wel meer overeenkomsten op het spoor.

Het brengt mij stiekem tot de veronderstelling dat Nicolaas Molenaar zijn blik al had laten gaan over Huize Leeuwenhorst toen hij zich voor de gemeente Noordwijk aan de tekentafel zette. En dat hij zich op zijn minst had laten inspireren door dat prachtige Huize Leeuwenhorst op dat gelijknamige landgoed richting Noordwijkerhout. Niet dat ik hem van intellectuele diefstal zou willen betichten (zijn ontwerp voor het Noordwijkse raadhuis werd later overigens wel echt gestolen door het College van B&W in Woerden dat het Noordwijkse raadhuis simpelweg kopieerde): architecten nemen wel vaker allerhande stijlelementen van elkaar over zonder dat zij zich daarover verantwoorden. Maar toch.

Er is nog een ander verband te verzinnen tussen het ene en het andere gebouw: de architecten Mulder en Molenaar kwamen ook kwa naam dicht bij elkaar, want een mulder is een molenaar en een molenaar een mulder.

De gebezigde vakterminologie ontleen ik overigens aan een gespecialiseerde site over gebouwde monumenten.