wapen

Het albumplaatje met het wapen van Noordwijk werd uitgegeven door de Nederlandse poot van de Duitse Kaffee Handelsgesellschaft AG (Kaffee HAG). Kaffee  HAG zat in heel Europa en op den duur werden de plaatjes dan ook in heel Europa uitgegeven.

De Nederlandse albums werden dus uitgegeven door Koffie Hag in Amsterdam, eerst onder de naam ‘Nederlandsche Gemeentewapens’, later onder de naam ‘Nederlandsche Heraldiek’. Er werd begonnen rond 1925 met de gemeentewapens. De familiewapens in deel 2 werden uitgegeven tot 1933. De serie werd uitgegeven als losse bladen, met 9 plaatjes per blad. Het geheel kon worden opgeborgen in een speciale opbergdoos, goedkope kartonnen banden of harde luxebanden.

In eerste instantie werd begonnen met alleen de gemeentewapens. Later werd dit uitgebreid met alle in het Register van de Hoge Raad van Adel opgenomen wapens, alsmede zo’n 450 familiewapens van beroemde personen of geslachten uit de 17e eeuw. Het geheel bevat dus de Nederlandse gemeente-, provincie-, waterschaps- en heerlijkheidswapens, maar ook de geslachtswapens en de wapens van Nederlandsch-Indië. In totaal zijn er, met varianten, ongeveer 1800 plaatjes uitgegeven.

Het Noordwijkse wapen verdween dus in en heel album vol met plaatjes. Hoe of dat er van binnen uitzag, laat onderstaand plaatje zien:

wapwen