criterium

Er was een tijd dat wielercriteriums in Noordwijk de Grote Azen van de Tour de France trokken. Van 1982 tot en met 1998 werd ieder jaar  (met uitzondering van 1992) een wielercriterium georganiseerd met gangmaking over de Noordboulevard en de Parallelboulevard. Leuke wedstrijden, die soms vanwege de invallende duisternis ingekort moesten worden om te voorkomen dat ook de finish in het donker zou verdwijnen.   Zo ook op 31 juli 1991, toen de 11e profronde achter derny’s verreden werd in Noordwijk aan Zee.

De wedstrijd kreeg een mooi ereschavot: Gerrit Solleveld werd eerste, Gert-Jan Theunissen werd tweede en Erik Breukink derde. Jelle Nijdam miste de slag, omdat hij zijn gangmaker kwijt raakte.  Nijdam was de eerste die dat betreurde, want hij wilde in Noordwijk graag presteren ‘omdat mijn schoonmoeder in Voorschoten woont,’ zoals hij met de nodige topografische kennis en droge ogen verklaarde.

Nijdam werd in Noordwijk uiteindelijk toch nog vierde, regionaal favoriet Kokkelkoren (uit Noordwijkerhout)  werd vijfde. De profrenners Lubberding en Hanegraaf werden respectievelijk zesde en achtste.

Westlander Solleveld won dus in een lange sprint  en sprak de hoop uit een dag later ook nog ‘De Ronde van Wateringen’ aan zijn palmares te mogen toevoegen. Maar dat gebeurde niet: Solleveld reed daar weliswaar 8 ronden solo op kop, maar werd voor eigen publiek smartelijk ingehaald, onder andere door de latere winnaar Phil Anderson, die we in Noordwijk overigens nooit voorbij hebben zien komen. Jammer genoeg, want hij was een kleurrijk renner.

De hele lijst van winnaars van ‘Noordwijk’ ziet er schitterend uit:

criterium2