De Duitse schilder, graficus en houtsnijder Leo Klein von Diepold werd in `1865 in Dortmund geboren en stierf in 1944 in Berlijn. Van 1906 tot 1919 verbleef hij in Noordwijk, meer in het bijzonder in de Villa Pirola aan de Erasmusweg, getrouwd als hij was met Hermina Tappenbeck, dochter van de oprichter van Huis ter Duin, Heinrich Tappenbeck.

Leo Klein von Diepold heette voluit Friedrich Rudolf Leopold en waarom hij allen zijn laatste voornaam als roepnaam hanteerde weten wij niet. Hij heette van achteren eigenlijk ook alleen maar ‘Klein’, maar voegde de achternaam van zijn moeder, Ada von Diepold, aan zijn eigen naam toe.

De ‘Noordwijkse’ werken van Leo Klein von Diepold zijn hier vaker langs gekomen. Ik zet ze hier een beetje galeristiek bij elkaar. Er zullen ongetwijfeld nog meer van die ‘Noordwijkse werken’ zijn, maar die heb ik nog niet ‘gevangen.’