vanderniet2

Mooi weerzien op de site van de FC Volendam met oud-doelman Jaap van der Niet van de vv Noordwijk.  In Noordwijk aan Zee heette hij “De Nijd” (waarom weet ik niet), maar wij – fans van hem in Noordwijk Binnen – hadden het meestal over ‘Lange Jaap’ (en niet over “Jaap de Lange”, want dat was een fietsenmaker in Noordwijk Binnen). Uitermate stijlvolle keeper. Zelfs als hij niet naar de benedenhoek hoefde of naar de rand van de deklat vonden wij hem al fantastisch spelen.

Jaap

Jaap werd later scheids in het betaald voetbal. In die hoedanigheid bouwde hij enige bekendheid op vanwege twee gebeurtenissen:

Van der Niet trok in de wedstrijd tussen Dordrecht en NAC op 7 oktober 1990 de snelste rode kaart ooit  in het Nederlandse betaald voetbal (een hele terechte overigens) : Dordrecht-speler Ton Rietbroek kon al na 28 seconden inrukken, nadat hij zich vergreep aan ene Cornelisse van NAC. Naar verluidt had Dordrechtspeler Van der Heide nog verhaal gehaald bij Van der Niet en hem bij die gelegenheid zelfs tegen de schenen geschopt. Van der Niet zou daarop niet hebben gereageerd (om nu al na één minuut twéé spelers uit het veld te sturen was hem waarschijnlijk iets te veel van het goede).

vanderniet1

Een andere gebeurtenis was een minder vrolijke. In de wedstrijd FC Twente-PSV op 1 oktober 1989 trapte voorstopper André Paus van Twente de bal weg, knalhard op de borst van scheidsrechter Jaap van der Niet, die op korte afstand stond. Van der Niet moest van het veld gedragen worden met gekneusde ribben en een ingeklapte long. Het incident is vastgelegd op onderstaand videofragment.

Gelukkig is het allemaal weer goed gekomen met  ‘Lange Jaap’.