tapp3

Het keerpunt aan het einde van de Koningin Astridboulevard draait zich om het monument ter nagedachtenis van verzetsheld Rudolp Tappenbeck. Het keerpunt lag er niet altijd. Het kostte alles bij elkaar nog zo’n 1400 harde Nederlandse guldens om het aan te leggen  en dan nog moest en flink stuk grond worden gehuurd om het helemaal af te maken. Bij de aanleg was nog geen sprake van en monument voor Rudolph Tappenbeck op deze plek.

tapp

Dat monument was pas in 1948 aan de orde. Na de oorlog toen bleek dat Tappenbeck niet meer uit de oorlog was gekomen en in Kamp Neuengamme was overleden. Het monument werd op zaterdag 25 september 1948 onthuld “aan de uiterste zuidpunt van de Koningin Astrid-Boulevard“:

tapp2

Die ruimte aan die uiterste zuidpunt was inmiddels waarschijnlijk wel aangeharkt, nadat de gemeente hier geïnvesteerd had in een heus keerpunt.

Navrant is dat het voorstel voor de aanleg van dat keerpunt vermeld stond in de krant van ….. 10 mei 1940, de dag dat de Duitsers het land en dus ook Noordwijk met minder toeristische bedoelingen binnenvielen.

Over ‘keerpunt’ gesproken.