post

Na een serie mooie poststukken uit Noordwijk afkomstig aandacht voor de plek waar al dat moois ooit was afgestempeld: het oude postkantoor aan de Voorstraat in Noordwijk Binnen. Het kantoor werd in 1860 gebouwd als kantongerecht. De eerste rechter die hier zitting hield was ene Frans Canter Alta (1829 – ongeveer 1894). Zijn schoonvader, Corneille Jean Luzac, was president van de arrondissementsrechtbank in Leiden, dus er werd in die familie flink recht gesproken. Bij de hervorming van de kantongerechten in 1877 werd de Noordwijkse rechtbank overbodig en vanaf dat jaar fungeerde het gebouw als onderkomen van de posterijen. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw verhuisde het postkantoor naar een plek elders in Noordwijk Binnen, maar het gebouw zelf bleef gelukkig behouden.

De foto is in alle verstildheid tijdloos mooi.