does

Janus Dousa, bijgenaamd Pater (‘de Vader’), ook wel Douza; Die achternaam was een verlatinisering van zijn eigenlijke familienaam Van der Does. En ‘janus’ was in gewoon Nederlands ‘Jan’. Enfin, van der Does werd in 1545 geboren in Noordwijk uit het adellijke geslacht van de van der Doesen en daarmee Heer van Noordwijk en Kattendijke (where ever that may be). Hij was en passant ook nog bevelhebber tijdens het beleg van Leiden door de Spanjolen, humanist, dichte, filoloog, bestuurder én bibliothecaris van de Leidse Universiteit. In Noordwijk bewoonde hij een pand nabij het tegenwoordige Calorama. Jan van der Does stierf ook in Noordwijk, op 8 oktober 1604 en hij ligt in de Grote Jeroenskerk begraven tot aan de Jongste Dag.

Hij trouwde  in 1566 met Elisabeth van Zuylen van der Haer. Hij kreeg met haar twaalf kinderen, acht zoons en vier dochters. Als eerste werd Janus in 1571 geboren, die dezelfde naam had als zijn vader en daarom wel Filius (‘de zoon’) als bijnaam kreeg. Van de kinderen haalden er negen de volwassen leeftijd. En het zijn die kinderen die hier staan afgebeeld op het familieportret dat ergens tussen 1590 en 1595 tot stand kwam. Toen Jan sr. in 1604 stierf, waren er echter nog maar vier kinderen in leven: Steven (of Stephanus), Anna, Frans (of Franciscus) en Dirk (of Theodorus). Het zijn in ieder geval deze kinderen die met naam en toenaam in Jans testament werden genoemd.

Nota Bene: ook dit schilderij hangt in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden, net als de schilderijen en tekeningen uit de vorige paar bloggen. De Lakenhal is momenteel gesloten wegens verbouwingswerkzaamheden, maar virtueel valt er nog veel moois te zien van de collectie op http://www.lakenhal.nl.