dousa

Grafmonument van Janus Dousa in de Nederlands Hervormde Kerk te Noordwijk. Een tekening uit 1835, gemaakt door ene Gerrit Lamberts. Gerrit wie? De Wikipedia:

Gerrit Lamberts was een Amsterdams tekenaar in de eerste helft van de 19de eeuw, en een van de belangrijkste chroniqueurs in beeld van het gewone Amsterdam van die dagen. Aanvankelijk verdiende hij zijn geld als papierverkoper. In 1800 kreeg hij een functie op het Stadhuis op de Dam als klerk. In 1805 trad hij in het huwelijk, maar zijn vrouw stierf vier jaar later. In 1809 werd hij toegelaten tot Felix Meritis. Rond 1810 begon hij topografische tekeningen te maken, die hij verkocht aan verzamelaars. Vooral de stillere buurten, de binnenplaatsen en achtergrachtjes waren zijn onderwerp. Verzamelaars kochten in die tijd graag prenten van stadsdelen en hun geschiedenis die ze verzamelden in een “atlas”. De zogenaamde atlas-Splitgerber is in het bezit van het stadsarchief van Amsterdam. In 1824 werd hij benoemd in het Trippenhuis, toen nog Rijksmuseum, en begon zelf te verzamelen. Hij woonde in zijn laatste jaren in het Trippenhuis en is van daaruit begraven.

Gerrit was dus dor en door een Amsterdammer, die niet vaak de grachtengordel verliet. Maar in ieder geval één keer, in 1835, ging die naar Noordwijk om deze tekening te maken. De tekening zelf bevindt zich overigens in de collectie van het Rijksmuseum te ……… Amsterdam.