jozef

De man met de groentekar is Joseph van Bohemen uit de Kerkstraat, hier gefotografeerd in de Wilhelminastraat in Noordwijk aan Zee. Of het nu groenten zijn op die kar, is een beetje de vraag, want het ziet er allemaal nogal amorf en ondefinieerbaar uit. Maar goed.

Joseph schroomde niet om zijn kar door de straten te laten bewegen met behulp van een heuse trekhond, ik word er iedere keer weer een beetje verdrietig van als ik zo’n beest bezig zie.

Nu duikt er op JBEEN een mij onbekend schilderij op van Max Liebermann, naar verluidt een tafereel nabij de binnenduinse boerderij” De Kroft” in Noordwijk aan Zee. De gelijkenis tussen kar en hond en man is treffend. Ervan uitgaande dat Joseph ook welderis met zijn kar en hond richting Noordwijk aan Zee ging, mogen we aannemen dat diezelfde Joseph mét hond hier voor de eeuwigheid in olieverf zijn vastgelegd door de Grote Max Liebermann.

maxxxxx