treeeeee
Ron start en passant op JBEEN weer eens de discussie over een (snel-) tramverbinding tussen Noordwijk en de buitenwereld. Onder het motto: als Noordwijk niet wat betere verbindingen met de buitenwereld krijgt, zal het economisch niet veel beter met het dorp gaan. Ik weet niet of je zo’n rechte lijn kunt trekken tussen A en B, maar dat zo’n sneltram of lightrail tenminste kansen biedt is wel zeker en het gaat niet  (alleen) om heimwee naar de Blauwe Tram.

Ik heb het er al vaker over gehad op deze plek. En ook gewezen op eerdere plannen voor aansluitingen tussen Noordwijk aan de ene, en Leiden, Haarlem en Den Haag aan de andere kant. Nu is er weer een plan. Van een conglomeraat van bouwondernemingen (BAM en Strukton) en lightrailbouwers (Alstom en Siemens). “Lightrail 2040”  en als het aan hunnie ligt, moet de wereld er in 2040 zo uitzien als hierboven.

Noordwijk uit zijn isolement ontsloten. Met lijn R13 en het is aardig om die te volgen: gaat via Voorhout en Oegstgeest naar Leiden en dan verder via Zoeterwoude naar Zoetermeer, Pijnacker, Delft en tenslotte naar Kijkduin. Geweldig! Met overal aftakkingen overstapplekken naar Den Haag en zelfs Rotterdam.