berk5

Nog zo’n geintje van Ludolph Berkemeier, zoals uit het vorige bnlog. Twee vrijwel identieke schilderijen, ook weer vanuit de wetenschap blijkbaar, dat beelden zoals deze aardig verkochten. Dus waarom maak je er dan niet meer van? De bovenste, “Na de Bui”, kreeg ik wederom aangereikt van Tom. De onderste vind ik terug – in zwart-wit helaas – op Erfgoed Leiden. Maar hij is er niet minder om. Ietsies anders, maar het beeld is vrijwel hetzelfde, ook al heet het nu opeens “Sloppie van de Hoofdstraat“. Berkemeier moet beide keren gezeten hebben op de plek waar jaren later zo ongeveer de Wurftbar stond en hij keek van daar uit naar de pomp op het  Calisplein.

berk77

Berkemeier had overigens het bovenste schilderij ooit ingezonden voor een tentoonstelling in Arnhem in 1905. Dat blijkt uit onderstaand plakaat op de achterkant van het schilderij. Het was toen te koop voor 300 gulden. Benieuwd hoeveel Tom ervoor betaald heeft 🙂

berk6

Als adres gaf Berkemeier ‘Dorpzicht’ op: dat was bij bovenstaande beelden om de hoek: op de kop van de Hoofdstraat, in de bovenwoning boven de schoenenwinkel van Jac. Krol, later de bloemenwinkel van de gebroeders Van Abswoude.

berk11111